Home Uncategorized Vozitja në Zvicër, këto janë ndryshimet që do të ndodhin nga 1...

Vozitja në Zvicër, këto janë ndryshimet që do të ndodhin nga 1 janari

371
0

Nga hyrja prioritare për automjetet e emergjencës te sistemi i bashkimit në autostrada, kjo është ajo që duhet të dini për ligjin e ri zviceran.

Duke filluar nga dita e parë e vitit 2021, shoferët zviceranë, çiklistët dhe këmbësorët do të duhet të ndjekin disa rregulla të reja. Ja çfarë duhet të dini.

Korsi emergjence

Për ta bërë më të lehtë për automjetet e urgjencës që të kalojnë me dritat e tyre, shoferët do të duhet të krijojnë ‘korridore shpëtimi’ në mes të korsive dhe të shmangin shkeljen e tyre.

Në tunele, shoferët duhet të afrohen sa më shumë me bordurën.

Në një autostradë me tre korsi, automjetet në mes dhe në të djathtë do të duhet të lëvizin në të djathtë dhe ata në korsinë e majtë do të duhet të qëndrojnë në të majtë; kjo do të lirojë hapësirë ​​të mjaftueshme për të kaluar automjetet e urgjencës, shkruan The Local.

Është e rëndësishme të ndizni dritat e rrezikut sa më shpejt të jetë e mundur, duke lajmëruar drejtuesit e tjerë për emergjencën.

Këto masa do të zvogëlojnë kohën që duhet për shërbimet e urgjencës për t’iu përgjigjur.

‘Parimi i zinxhirit’

Mbërthimi i zinxhirit – i cili e mban trafikun duke sjellë rregull dhe organizim në procesin e bashkimit – duhet të zbatohet sapo të mbyllet një korsi në autostradë. Drejtuesit e mjeteve përdorin të dy korsitë deri në mbyllje, pastaj alternojnë, si zinxhir, në korsinë e hapur

Kjo do të bëjë që trafiku të rrjedhë më mirë dhe të parandalojë vonesat e shkaktuara nga ndërrimi i korsive shumë herët.

Parakalimi në të djathtë

Në rast bllokimesh të trafikut, vonesave ose aksidenteve, automobilistët do të lejohen të parakalojnë në automjetet e duhura që udhëtojnë në korsinë e majtë. Sidoqoftë, në rrethana normale parakalimi nga e djathta mbetet i ndaluar.

Shpejtësia për rimorkiot

Shpejtësia maksimale e autorizuar për tërheqjen e një rimorkio ose karvani deri në 3.5 tonë do të rritet nga 80 në 100 km/orë. Duhet të vendosen goma të përshtatshme që lejojnë udhëtimin me këtë shpejtësi.

Pije alko*olike

Alko*oli përsëri do të lejohet të shitet dhe shërbehet në vendet e pushimit të autostradave, përcjell tutje albinfo.ch.

Lëvizshmëria urbane

Në një semafor të kuq, biçikletat dhe motorët do të lejohen të kthehen djathtas në kushte të caktuara dhe vetëm nëse tregohet.

Fëmijët deri në 12 vjeç mund të ngasin biçikletat e tyre në krahun e djathtë të trotuareve nëse nuk ka rrugë ose zona biçikletash përgjatë rrugës. Sidoqoftë, ata do të duhet t’u lënë vendin këmbësorëve.

Parkimi

Nëse përdorni një mundësi parkimi, shoferët mund të heqin duart nga timoni ose të largohen nga automjeti nëse sistemi e lejon atë. Sido që të jetë, ata do të duhet të jenë të gatshëm të ndërhyjnë në çdo kohë në mënyrë që të mund të kontrollojnë automjetin e tyre nëse është e nevojshme.

Gjithashtu nga 1 janari, biçikletat e shpejta elektrike (45 km/orë) dhe motorët do t’i nënshtrohen parkimit me pagesë.

Sinjalistikë e re për përdorimin e disqeve të parkimit

Me kërkesë të autoriteteve policore, do të paraqitet një kujtesë e re për përdorimin e shenjave të diskut të parkimit për hapësirat blu, me synimin për të larguar dyshimet në zonat e shënuara me të bardha.

Të mësuarit për të drejtuar një makinë nga mosha 17 vjeç

Më 1 janar 2021, disa ndryshime në sistemin për marrjen e patentë shoferit do të hyjnë në fuqi. Leja e nxënësit për makinat e pasagjerëve (kategoria B dhe BE) mund të merret që në moshën 17 vjeç. Shoferët e rinj do të jenë në gjendje të marrin testin kur të mbushin 18 vjeç, me kusht që të kenë përfunduar tashmë një vit të drejtimit të makinës së shoqëruar.

Vetëm shoferët që janë 20 vjeç në kohën e testit do të lejohen të marrin testin si një shofer nxënës, pas më pak se 12 muaj drejtimi makine.

Ata që kanë lindur midis 2001 dhe 2003, të cilët do të kenë marrë lejen e tyre për shofer për nxënës deri më 31 dhjetor 2021, do të përjashtohen nga kjo periudhë mësimore një vjeçare. Lejet e drejtuesve të mjeteve mësimore të lëshuara para 1 janarit 2021 do të mbeten subjekt i ligjeve aktuale.

Ngjitëse makine

Mos harroni gjithashtu se ngjitësja e re e autostradës 2021 kërkohet në të gjitha automjetet nga 1 janari.

Mosshfaqja e tij në xhamin e përparmë mund t’ju kushtojë një gjobë prej 200 frangash.

Mund të blihet për 40 franga në stacionet e shërbimit, garazhe dhe zyra postare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here